Jak wzmocnić naszą odporność?
W okresie jesienno-zimowym nasza odporność może być znacznie obniżona. Dobrym sposobem na zwiększenie odporności będzie na pewno suplementacja. Istnieją sposoby na naturalne zwiększenie odporności, które nie kosztują wiele.
Odpowiednia dieta
Rodzaj pożywienia jaki spożywamy wpływa na naszą odporność. Dieta powinna być pełna warzyw oraz owoców. Dzięki nim będziemy mieć dużo energii, ale również zwiększymy odporność. Bardzo pomocne są cytrusy, pełne witaminy C, która wzmacnia nasze narządy, w tym układ krwionośny. Wpływa ona również na pracę mózgu oraz układu nerwowego. Również niezbędna będzie witamina D, wpływająca na zmniejszenie ryzyka powstania przeziębienia. Jest nazywana witaminą zdrowia, ponieważ zwiększa wchłanianie się wapnia do kości. Zaleca się ją dla osób z mniejszą odpornością oraz problemami ze stawami. W trakcie zimy i jesieni wchłanianie się witaminy D jest mniejsze, dlatego jej suplementacja jest bardzo istotna. Witaminę D można znaleźć m.in. w ziarnach, takich jak np. orkisz, ale najwięcej witaminy D znajdziemy w wątróbce oraz jajkach.
Sport
Najlepiej na naszą odporność wpływa ruch na świeżym powietrzu. W ten sposób hartujemy organizm oraz sprawiamy, że przyjmowane przez nas suplementy znacznie szybciej przedostają się do krwioobiegu. Podniesienie ciśnienia krwi podczas np. biegania wpływa korzystnie na pracę serca. Organizm jest bardziej dotleniony, a my czujemy się znacznie lepiej. Wiele osób unika ruchu w trakcie jesieni i zimy, a jest to ogromny błąd. Właśnie w tym czasie potrzeba nam zachować dobrą kondycję, która ma wpływ również na odporność.
Sauna
Sauna jest idealnym miejscem na hartowanie organizmu. Możemy w łatwy sposób zapobiec problemom z układem krwionośnym, wzmocnić serce, ale również zahartować się. Sauna jest przydatna szczególnie w okresie przeziębień. Pozwala nam na wzmocnienie organizmu oraz wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Bardzo pozytywnie wpływa na nas zwłaszcza sauna infrared, która rozgrzewa ciało od środka, powodując, że oczyszczamy się z toksyn.