Zdrowa dieta przyszłej mamy
Porady zdrowotne

Zdrowa dieta przyszłej mamy

Prawidłowe odżywianie się jest nieodzownym elementem zdrowego stylu życia - ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, zasobów energii i dobrego samopoczucia. Znaczenie zdrowej diety wzrasta jeszcze bardziej na etapie ciąży bądź jej planowania - w dużej mierze od tego, czy przyszła mama dostarcza sobie odpowiedniej ilości określonych składników odżywczych, będzie zależeć zdrowie nie tylko jej, ale i dziecka. Jak powinna odżywiać się ciężarna?

Zdrowe odżywianie się w ciąży - jakie produkty należy uwzględnić?

Zdrowa dieta przyszłej mamy

Jak powinna wyglądać dieta dla ciężarnych? Kluczowa jest tutaj różnorodność, oraz unikanie mocno przetworzonej żywności, w której dominują cukier, sól i konserwanty. W skład menu przyszłej mamy powinny wchodzić takie produkty jak:

  • produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste - m.in. makarony, pieczywo, ryż i inne;
  • owoce i warzywa - do każdego posiłku i w ramach przekąsek. Podaje się, że dziennie powinno się spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców;
  • orzechy i nasiona - źródło zdrowych tłuszczy i cennych składników. Co więcej, migdały są sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, które cierpią z powodu nudności;
  • rośliny strączkowe - stanowią bardzo dobre źródło białka
  • dobrej jakości mięso i tłuste ryby morskie - poddane obróbce termicznej;
  • produkty mleczne - jogurty, pasteryzowane mleko oraz sery z mleka pasteryzowanego;
  • jaja (przy czym nie powinny być to jaja surowe).

Zdrowa dieta dla ciężarnych a niechęć do warzyw

Nie ma zdrowej diety bez warzyw i owoców. Zasadniczo powinny one stanowić podstawę menu. Co, jednak gdy przyszła mama nie przepada za warzywami? Na wszystko jest sposób. Warzywami można wzbogacać sosy, soki oraz koktajle - być może smak konkretnego warzywa będzie wtedy zupełnie nieodczuwalny, natomiast jego cenne wartości odżywcze zostaną dostarczone. 

Bez śniadania ani rusz!

Śniadanie już od lat figuruje jako najważniejszy posiłek dnia, jednak mnóstwo osób i tak je pomija - nie mając czasu, bądź po prostu usprawiedliwiając to nieodczuwaniem głodu po przebudzeniu. Kobieta w ciąży powinna jednak wygospodarować o poranku nieco czasu na zjedzenie może niewielkiego, ale i odżywczego śniadania z kilku względów. Zapobiega to późniejszym napadom głodu i niepohamowanej ochocie na niezdrowe słodycze, dostarcza energii na cały dzień i co ważne dla wielu przyszłych mam szczególnie w początkowych etapach ciąży - pomaga uporać się z nudnościami. 

Śniadania mogą być i na ciepło i na zimno, na słodko i na wytrawnie - byleby były lekkostrawne i wartościowe. Możliwości jest mnóstwo. 

Zdrową przekąskę warto mieć zawsze przy sobie

Regularne posiłki pomagają zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Na wszelki wypadek warto zawsze mieć przy sobie zdrowe przekąski takie jak np. migdały, orzechy czy suszone owoce, aby nie sięgać po czekoladowy batonik czy słodkie herbatniki, gdy nagle odezwie się głód. Jako że należy dbać również o prawidłowe nawodnienie, dobrze jest mieć zawsze pod ręką butelkę wody. 

Zdrowa dieta dla ciężarnych nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. To doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i testowania przeróżnych przepisów.