Dlaczego warto spożywać białko?
Porady zdrowotne

Dlaczego warto spożywać białko?

Nie od dziś wiadomo, że białko stanowi bardzo ważny budulec naszego organizmu. Bez niego nie byłoby mowy o zachowaniu odpowiedniej struktury kości, przez co bylibyśmy narażeni na bardzo częste złamania.

Powody, dla których warto spożywać białko?

Pierwszym z nich jest budowa masy mięśniowej. Jeżeli chodząc na siłownię, marzymy o wysportowanej sylwetce, spożywanie białka w dużych ilościach będzie nieodzownym elementem.

Drugim powodem jest fakt, że białko jest bardziej sycące od tłuszczów i węglowodanów, przez co nie musimy spożywać tak dużo pokarmów, gdyż nasze zapotrzebowanie kaloryczne zostanie w pełni zapewnione.

Trzecim powodem, dla którego tak często sięgamy po białko, jest szybkie spalanie tłuszczów. Jest to szczególnie przydatne dla osób, dla których zrzucenie zbędnych kilogramów jest sprawą kluczową.

Czwartym powodem jest fakt, że w białku znajduje się substancja zwana metioniną. Zdecydowanie pozwala ona zwiększać poziom libido w naszym organizmie.

Piątym powodem jest występowanie aminokwasów zawartych w białkach do biosyntezy ciał odpornościowych. Pozwala to na ochronę organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Dlaczego warto spożywać białko?

Ile białka należy spożywać każdego dnia?

Zarówno niedomiar białka, jak i jego nadmiar, mogą spowodować spore szkody w organizmie człowieka. Szacuje się, że powinno spożywać się 2 - 3 g białka na każdy kilogram naszego ciała. Pozwoli to na normalne i zdrowe funkcjonowanie naszego organizmu.

W czym znajdziemy białko?

Białko w sobie posiada bardzo dużo produktów żywnościowych. Najpopularniejszymi i najzdrowszymi z nich są: jajka, ryb, drób, orzechy, fasola, jogurty oraz wołowina. Jeżeli będziemy te produkty spożywali regularnie, możemy być spokojni o poziom białka w naszym organizmie.

Spożywanie białka jest sprawą kluczową dla naszego zdrowia i życia. Nie należy jednak zapominać o spożywaniu tłuszczów oraz węglowodanów, które odpowiadają za działanie szeregu innych układów w naszym ciele. Zbilansowana dieta to bardzo często klucz do długowieczności w dzisiejszych czasach.