Fakty i mity o żywności ekologicznej
Porady zdrowotne

Fakty i mity o żywności ekologicznej

Pojęcie żywności ekologicznej zauważalne jest coraz częściej na sklepowych półkach. Często zdarza się, że hasło to jest nadużywane, a producenci wątpliwej jakości produktów nastawieni są tylko na zysk. Jakie są fakty i mity o produktach organicznych i gdzie można zakupić te najwyższej jakości?

Uwaga na oznaczenia

Bardzo często w marketach można zauważyć tabliczki, które kuszą konsumentów hasłem „zdrowa żywność”, „żywność naturalna” i tym podobne. Niestety jest to jeden z chwytów marketingowych, które stosują dyskonty spożywcze. Tego typu produkty nie mają wiele wspólnego z żywnością ekologiczną, za to zbliżone są ceną do artykułów BIO. Produkty pochodzące z ekologicznych upraw niemal zawsze oznaczone są certyfikatem. Warto wiedzieć, że istnieje spora grupa produktów, która spełnia wszelkie normy ekologiczne, lecz nie mogą być oznaczone jako BIO. W tej grupie znaleźć można między innymi grzyby, dziczyznę czy owoce leśne.

Bezpieczne produkty

Żywność pochodząca z ekologicznych upraw podlega ciągłej kontroli. Mowa tutaj nie tylko o chwili dopuszczenia produktu do sprzedaży. Kontrole mają miejsce już na etapie siewu, a dalsze czynności sprawdzające odbywają się podczas przetwarzania produktów, aż do momentu wprowadzenia ich do sprzedaży. Dzięki temu artykuły gotowe do zakupu pozbawione są pozostałości środków chemicznych lub ich poziom jest nieporównywalnie niższy do tego, który występuje w tradycyjnej żywności.

Sporą zaletą produktów BIO jest fakt, że ich smak i zapach jest wyraźniejszy i bardziej intensywny w porównaniu do konwencjonalnych produktów. Kolejnym plusem jest znikoma ilość szkodliwych substancji. Produkty ekologiczne wspomagają zatem proces oczyszczania organizmu, łagodząc skutki wielu chorób.

Fakty i mity o żywności ekologicznej

Co może zdziwić

Żywność pochodząca z ekologicznych upraw ma szereg zalet korzystnych dla zdrowia, lecz wielu może zdziwić fakt, że jej wygląd nie zawsze przypomina kształt dotychczas kupowanych tradycyjnych produktów. Warzywa ekologiczne często są postrzępione i powykrzywiane, a ich kształt jest nieregularny. Zaletą jest brak zawartości związków chemicznych, dzięki czemu warzywa można z łatwością przechowywać. Większość produktów BIO ma dosyć krótki termin spożycia, sporym zaskoczeniem może być również sam smak produktów. Sporą przeszkodą dla konsumentów jest wysoka cena, która podyktowana jest równie wysokimi kosztami produkcji.

Gdzie kupić produkty BIO

Coraz więcej jest miejsc, gdzie można nabyć certyfikowaną żywność wysokiej jakości. Obecnie w supermarketach znajdują się wydzielone strefy, gdzie umieszcza się tylko ekologiczną żywność. Jedną z tradycyjnych metod jest zakup produktów wprost od producenta – można ich spotkać na licznych bazarach oraz straganach. Wówczas produkty zakupione bezpośrednio u źródła są świeższe i nieco tańsze. Niestety rośnie liczba sprzedawców, którzy sprzedają konwencjonalne produkty jako ekologiczne. Dla pewności zawsze warto sprawdzić certyfikat, który widnieje na etykiecie kupowanych produktów.

Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk - Twoje produkty BIO.