Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Spożywamy je pod rozmaitymi postaciami, a do najpopularniejszych dań należą chociażby sałatka z pieczonych buraków, zasmażane buraczki oraz barszcz czerwony. Po buraki warto sięgać regularnie, gdyż warzywa te zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników. Dlaczego buraki są takie zdrowe i co dobrego może nam dać ich regularne jedzenie?
Lepsza odporność, więcej energii i dobre samopoczucie każdego dnia
Buraki są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw, po które z pewnością warto regularnie sięgać. Ich ogromną zaletą są właściwości oczyszczania organizmu z nagromadzonych w nim toksyn, zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi oraz poprawa naturalnej odporności. Buraki są także bogatym źródłem kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za dobry nastrój, prawidłowy sen oraz spokojny umysł. Składnik ten jest niezwykle przydatny przyszłym mamom oraz kobietom planującym ciążę, gdyż zapobiega wadom układu nerwowego u płodu.
Czerwone buraczki są cennym źródłem witamin i minerałów. W ich składzie znajdziemy takie dodatki, jak naturalna witamina C, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, sód i magnez, które pozytywnie wpływają na odporność naszego organizmu oraz wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Buraki są także warzywami, które posiadają właściwości odkwaszające organizm. Ich regularne spożywanie pomaga w leczeniu stanów zapalnych, dostarcza energii oraz daje poczucie lekkości. Cenne właściwości buraków docenią także osoby troszczące się o swoją cerę – regularnie spożywana sałatka z pieczonych buraków pozwala bowiem uporać się z przesuszoną skórą.
Broń w walce z wolnymi rodnikami i ochrona wątroby
Swoje intensywne, ciemnoczerwone zabarwienie buraki zawdzięczają wysokiej zawartości betalainy, związku chemicznemu posiadającemu silne właściwości przeciwutleniające. Betalaina wspomaga nasz organizm w walce z atakującymi go wolnymi rodnikami oraz zapobiega szkodom, jakie wyrządzają. Dzięki temu buraki posiadają silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, a ich jedzenie w trakcie przeziębienia pozwala złagodzić przebieg choroby i szybciej wrócić do zdrowia.
Betalaina znajdująca się w burakach jest cennym składnikiem dla naszej wątroby. Chroni ją bowiem przed szkodliwymi substancjami, odtruwa oraz tonizuje. Dzięki temu buraki pomagają zadbać o dobre zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie tego ważnego organu chroniąc go przed zatruwaniem i stopniowym niszczeniem.
Jak jeść buraki, aby wykorzystać wszystkie ich cenne właściwości?
Najwięcej cennych właściwości buraki zachowują podawane na surowo lub pieczone w skórce. Należy natomiast unikać ich zbyt długiego gotowania, gdyż w efekcie utracą część swoich cennych właściwości zdrowotnych.
Zwłaszcza betalaina jest substancją wrażliwą na wysoką temperaturę, więc aby zachować jej jak największe ilości w buraczkach, warto podawać je w firmie soku lub jako sałatka z pieczonych buraków. Zatrzymywaniu betalainy w burakach sprzyja natomiast dodatek soku z cytryny, którym warto skropić buraczki wyjęte z piekarnika lub dodać kilka kropel do gotowego soku.