Poruszanie kwestii zdrowej żywności jest bardzo modne. Sklepy coraz częściej wyposażone są w ekologiczne produkty, co reklamowane jest przez ich twórców jako najlepsze dla zdrowia i organizmu człowieka.
Żywność ekologiczna, a tradycyjna
Producenci zapewniają, że ekologiczna żywność dostarcza nam więcej składników odżywczych. Jak wskazują wieloletnie prowadzone już badania żywność EKO nie ma wcale więcej tych składników od produktów, które nie posiadają tej etykiety. Żywność nieekologiczna sprowadzana jest z dalekich zakątków świata, z takiego powodu, że ich produkcja jest tam o wiele tańsza. Stąd można stwierdzić, że takie produkty nie są pierwszej świeżości, ponieważ musiały przejść dużą drogę, by trafić do domów konsumentów. Organiczne jedzenie wytwarzane jest regionalnie, co powoduje, że ich transport jest znacznie krótszy, co korzystnie wpływa na jakość i smak. Wniosek nasuwa się taki, że nie można stwierdzić różnicy pod kątem wpływu na zdrowie pomiędzy produktami EKO i nie EKO. Choć jakość EKO produktów przewyższa te, których transport był długotrwały.
Ciekawostki dotyczące kawy, priobiotyków oraz margaryny
Zakłada się, że pijąc kawę można zrzucić nadprogramowe kilogramy. Są badania, które potwierdzają tą tezę, ponieważ kofeina wpływa moczopędnie, co może przyczynić się do chwilowego spadku masy. Kluczowe jest słowo „chwilowy”, ponieważ nie ma jednoznacznych badań, które wykazałyby, że kawa powoduje długotrwałą utratę masy ciała. Kolejną kwestię stanowią probiotyki. Mówi się, że bakterie, mieszczące się w produktach mlecznych ochranianą przed pojawieniem się infekcji. Przeprowadzono badania przez producenta tych produktów, które potwierdziły to, że probiotyki mają wpływ na odporność. Następnie wiele się mówi o margarynach dedykowanych dla osób, mających problem z cholesterolem. Stosowanie 6 łyżeczek takiej margaryny wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Fakt ten jest potwierdzony specjalistycznymi badaniami. Spożywanie specjalnej margaryny chroni przed zachorowaniem na miażdżycę oraz nadmiernym cholesterolem.